1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
Gezond tafelen

Lekker en gezond aan tafel

Roosjestaart met prei - 1 uur

Voor 4 personen: 1 bloemkool / 500 g aardappelen / 2 preistronken (ongeveer 400 g) / bereidingsvet / peper / zout / nootmuskaat / 1 koffielepel verse tijm / 2 eetlepels gehakte peterselie
Voor de kaassaus: 2 eetlepels bereidingsvet / 2 eetlepels bloem /500 ml melk / 100 g geraspte kaas
Hulpmiddelen: een cakevorm

Snij de bloemkool in roosjes, kook ze beetgaar en laat ze uitlekken. Schil de aardappelen, kook ze gaar en pureer ze. Snij de gewassen prei in stukjes van zo'n 2 cm. Stoof de prei beetgaar in een afgedekte kom met een beetje bereidingsvet en een bodempje water. Meng de prei met de aardappelpuree. Kruid met peper, een weinig zout, nootmuskaat, tijmblaadjes en een eetlepel gehakte peterselie. Verwarm de oven voor op 195C. Strijk de cakevorm in met wat bereidingsvet. Schik er de bloemkoolroosjes in met de bloempjes naar onderen. Schep de preipuree erover en druk zachtjes aan. Zet de taart 20 minuten in de oven.

Bereid intussen de kaassaus:
Maak een blanke roux met het bereidingsvet en de bloem. Voeg de melk al roerend toe. Wanneer de saus begint te dikken, doe je de geraspte kaas erbij. Kruid met peper, een weinig zout en nootmuskaat en roer de rest van de peterselie door de kaassaus.
Haal de taart uit de vorm, leg ze op een schotel en overgiet ze met de kaassaus.

Heb je een ronde cakevorm met een gat in het midden (een savarinvorm), dan kun je de saus in het midden gieten.
Wil je er een echt kinderfeest van maken, kies dan een cakevorm in een leuk figuurtje (bv. een beertje of een konijntje). Er bestaan ook kleinere vormpjes geschikt voor eenpersoonstaartjes. Snij de bloemkoolroosjes dan wel wat kleiner.

Deze groenten passen bij zowat elke soort vlees.

1 2 3 aan tafel Kleine chefs kunnen:
  • de groenten snijden (+5 jaar)
  • de cakevorm vullen

1 2 3 aan tafel

Terug naar boven
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel
1 2 3  aan tafel