1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
tabel 1: Gemiddelde aanbevelingen per leeftijdscategorie
(vanaf 6 jaar)


(voor de aanbevelingen van 1,5 tot 3 en van 3 tot 6 jaar, zie tabel 2)

  6-11 jaar 12-18 jaar 19-59 jaar 60 plus
water 1,5 liter 1,5 liter 1,5 liter 1,5 liter
brood (bruin)

aardappelen (gekookt)
5-9 sneden

3-4 stuks
7-12 sneden

3,5-5 stuks
7-12 sneden

3-5 stuks
5-9 sneden

3-4 stuks
groenten (vers, diepvries) 250-300 g 300 g 300 g 300 g
fruit (vers) 2 stuks 3 stuks 2 stuks 2-3 stuks
melk en melkproducten (halfvol)
kaas
3 glazen

1 sneetje
4 glazen

1-2 sneetjes
3 glazen

1 sneetjes
4 glazen

1-2 sneetjes
vlees, vis, ei,
vervangproduct
75-100 g
(bereid gewogen)
100 g
(bereid gewogen)
100 g
(bereid gewogen)
100 g
(bereid gewogen)
smeervet
bereidingsvet
dun smeren
max. 15 g
dun smeren
max. 15 g
dun smeren
max. 15 g
dun smeren
max. 15 g
restgroep niet nodig
max. 10 en%
niet nodig
max. 10 en%
niet nodig
max. 10 en%
niet nodig
max. 10 en%
beweging minstens
60 minuten
minstens
60 minuten
minstens
30 minuten
minstens
30 minuten
(bron: Vanhauwaert E. De actieve voedingsdriehoek, 2012, Uitgeverij Acco - www.vigez.be > webwinkel)

Standaardmaten:
  • 1 snede bruin brood (groot, vierkant brood) = 30 g - 35 g
  • 1 aardappel = 50 g - 70g
  • 1 eetlepel groenten = 30 g
  • 1 stuk fruit = 125 g
  • 1 glas melk = 150 ml
  • 1 sneetje kaas = 20 g
  • vetstof voor 1 snede brood (dun besmeerd) = 5 g vetstof
  • 1 eetlepel bereidingsvet = 10 15 g

1 2 3 aan tafel

Terug naar boven
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel
1 2 3  aan tafel