1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel
tabel 2: Gemiddelde aanbevelingen voor kinderen van 1,5 tot 3 en van 3 tot 6 jaar

(voor de aanbevelingen vanaf 6 jaar, zie tabel 1)

  peuters (1,5-3 jaar) kleuters (3-6 jaar)
water 0,5 liter 0,5 - 1 liter
brood (bruin)

aardappelen (gekookt)
1-3 sneden

1-2 stuks
3-5 sneden

1-4 stuks
groenten (vers, diepvries) 50-100 g 100-150 g
fruit (vers) 1-2 stuks 1-2 stuks
melk en melkproducten
(halfvol)
kaas
4 bekertjes (500 ml)
(volle melk)
1/2 sneetje
4 bekertjes (500 ml)
(volle melk tot 3 à 4 jaar)
1/2 tot 1 sneetje
vlees, vis, ei, vervangproduct
(onbereid)
25 - 50 g (rauw gewogen) 50 - 75 g (rauw gewogen)
smeervet
bereidingsvet
dun smeren
max. 15 g
dun smeren
15 g
restgroep niet nodig max. 10 en% niet nodig max. 10 en%
beweging   minstens 60 minuten
(bron: Vanhauwaert E. De actieve voedingsdriehoek, 2012, Uitgeverij Acco - www.vigez.be > webwinkel)

Standaardmaten:
  • 1 snede bruin brood (groot, vierkant brood) = 30 g - 35 g
  • 1 aardappel = 50 g - 70 g
  • 1 eetlepel groenten = 30 g
  • 1 stuk fruit = 125 g
  • 1 bekertje melk = 125 ml
  • 1 sneetje kaas = 20 g
  • vetstof voor 1 snede brood (dun besmeerd) = 5 g vetstof
  • 1 eetlepel bereidingsvet = 10 à 15 g

1 2 3 aan tafel

Terug naar boven
1 2 3 aan tafel
1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel 1 2 3 aan tafel
1 2 3  aan tafel